DNA čipy diagnostikují leukémii

6.12.2001
DNA chip při vyhodnocování. Jednotlivé zářící tečky označují fluorescenčně značenou virovou DNA (foto Ústav dědičných metabolických poruch)

Pracovníkům bostonského Danova a Farberova ústavu pro výzkum rakoviny se podařilo identifikovat dosud neznámý typ leukémie, který se od známých typů liší odlišnými aktivními geny. Takové zjištění má velký význam pro návrh vhodné terapie. Při tomto výzkumu byla použita technologie tzv.DNA čipů, což není elektronické zařízení, pojmenování vychází pouze z obdobného vzhledu.Je to vlastně křemíková destička pokrytá chemicky navázanými molekulami různých typů deoxyribonukleové kyseliny (DNA), která při použití fluorescenčních indikátorů a vhodné aparatury umožňuje rychle a masivně stanovit přítomnost či nepřítomnost různých typů DNA ve zkoumaném vzorku.

Dle ing.Stanislava Kmocha z Ústavu dědičných metabolických poruch 1.LF Univerzity Karlovy jde o typický výsledek použití DNA čipu, nová je pouze aplikace na tento typ onemocnění. Podobné studie u jiných typů nádoru již byly publikovány.

Odeslat komentář k článku " DNA čipy diagnostikují leukémii "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek " DNA čipy diagnostikují leukémii " e-mailem

Diskuse/Aktualizace